2021.01.07. 08:58

Tavaszi bükköny

BETA-11 FAJTA KÉSZLETRŐL ELÉRHETŐ!

Étkezési szárazborsó/abrak/: Az étkezési szárazborsó vetésének fontossága elsősorban az abraktakarmány előállításában van. Az abraktakarmányok a koncentrált takarmányok jellemző képviselői, hiszen ezekben a magvakban nagy az energiakoncentráció. Az abraktakarmányok a keveréktakarmány-gyártás alapanyagai, és mint ilyenek elsősorban a tápfogyasztó állataink a sertés és a baromfi takarmányozásában játszanak fontos szerepet. Nagy táplálóanyag koncentrációjuk révén nélkülözhetetlen a nagy termelésű kérődzők rendszerében is.

Takarmányborsó vetőmag/tavaszi/: A tavaszi vetésű takarmányborsó vetőmagot elsősorban zöldtakarmány termesztés céljából vetik. Zabbal vagy bükkönnyel, kora tavasztól folyamatosan vethető. Nagy vegetatív zöldtömeget ad, mely felhasználható zöldtakarmány célú etetésre, szénázásra, illetve szenázsként is alkalmazható. Jó fehérjeforrás a takarmányoknál, emellett kiváló elővetemény.

 

Takarmányborsó vetőmag/őszi/: Az őszi takarmányborsó vetőmag termesztése energiatakarékos és környezetbarát. Zöldtakarmány termelés céljából tiszta vetésben a vetőmag mennyisége 120-130 kg/ha, őszi búzával vagy árpával vetve 100kg borsó és 40kg búza, illetve őszi árpa vetőmag felhasználása célszerű. A keverékben a kalászos a támasztónövény szerepét is betölti, de egyidejűleg a zölden való etetésnél illetve szilázs készítésnél szárazanyag és keményítő forrás is.
Energiatakarékos, mert sem tiszta vetésben, sem keverékben nem igényel jelentős mennyiségű nitrogén műtrágyát, mivel a borsó gyökerén képződő gyökérgümőkben élő baktériumok - a borsó kezdeti fejlődésétől eltekintve - annyi légköri nitrogént kötnek meg, hogy a saját szükségletén kívül a társnövény részére is jut elegendő. Gazdaságos mert a vetőmag normája viszonylag alacsony. 

Vetése október elejétől november elejéig.