Takarmányrépa - Rózsaszínű béta

  • 12.065 Ft / db
  • Egységár: 1.900 Ft / kg
  • Csomagtartalom: 5 kg

db

Termékleírás

 

Termesztésének különös jelentőséget az ad, hogy vele érhető el egységnyi területen a legnagyobb biomassza terméstömeg. Öntözött körülmények között, jó termőhelyi viszonyok esetén a Rózsaszínű BETA fajta fajlagos gyökértermése eléri a 150-160 t-át, s ehhez még 50-70 t zöld tömeg is járul. A növény idegentermékenyülő, kétéves és kétszikű. A virágok megporzásában a szél játssza legnagyobbrészt a szerepet, de kisebb mértékben rovarporzás is előfordulhat. Az önmegporzás sem kizárt. Virágzata álfüzéres-gomolyos, termése az un. gomolytermés. Csak jó minőségű talajokon termeszthető sikeresen. Vízigényes növény, vegetációs idő alatti vízigénye 550-600 mm, melyet sok esetben csak mesterséges úton, öntözéssel lehet biztosítani. A tenyészidőszak alatti vízigénye sem egyenletes, az első évben a legnagyobb a június-augusztusi időszakban.
Legjobb, ha kalászos kultúra után vetjük, de még kedvezőbb, ha a vetés két kalászost követően következik. Így a kedvező talajállapot fenntartása céljából a kalászosok között elvégezhető a szervesanyag visszapótlása akár szerves-, akár zöldtrágyázással, s a második kalászos után száraz talajviszonyok esetén – augusztus hónapban - lehetőség van a mélyebb (35-55 cm) talajművelésre is. Istállótrágyázását a trágyában lévő nagy gyom magtartalom miatt a vetése előtt közvetlenül végezzük. A kukorica, a napraforgó rossz előveteményei.

 

Levélzete nagy, sötétzöld, felálló. A gyökér nagy, répatest alakú, egyharmad része a földből kinövő, halványpiros, lefelé elfehéredő. Termése magában rosszul tárolható, ezért még tél elején fel kell etetni.

Vetőmag szükséglete: 10-15 kg/ha.

A legnagyobb termések akkor érhetők el, ha a hektáronkénti betakarított növényszám öntözetlen termesztés esetén 80-100 ezer, öntözve 100-120 ezer között változik. 45-50 cm-es sortávolság és 10-15 cm közötti vetéskori tőtávolsággal érhető el. A vetésmélység egyenletesen 3-4 cm között változzon.