Olaszperje

 

 

Kiváló tömegtakarmány. Az őszi vetésű olaszperje vetőmag jól bírja a tavaszi aszályos időjárási viszonyokat, és kisebb kockázattal termeszthető mint a többi takarmánynövény. A gyenge termőképességű de istállótrágyázott területeken az olaszperje nagy tömeget ad( 25-30 t/ha), valamint nagyon jó gyomelnyomó képességgel rendelkezik.A vetőmag nagy előnye, hogy emiatt nem kell drága vegyszeres gyomírtást végezni, így biztosan szermaradvány-mentes takarmány lesz a szenázs, illetve a széna. Olaszperjével nagyon jól elkerülhetők a szélsőséges időjárásból eredő terméskiesések, hiszen nagyon jól telel, és száraz tavaszon is nagy tömeget ad. Az olaszperje egy-, két-, és hároméves változata ismert a köztermesztésben. 


Suxyl vetőmag: Olyan gazdaságok számára is kedvező alternatíva, ahol relative kicsi a termőterület. Kifejezetten fűszenázs készítésére ajánlott. Vetése gabona vagy kukorica után, betakarítás, kalászolás előtt, valamint április-májusban a sarjúból, ha nem szántjuk ki, kiváló széna készíthető. Ősszel nagyon gyorsan megindul, jó áttelelő képességgel rendelkezik, nagy össztermés jellemzi. 8 hónap alatt 600, 12 hónap alatt 900 kg/ha szárazanyaggal múlja felül a klasszikus fajtákat.

 
Avensyl vetőmag: Telepítési költsége két évre oszlik el. Felhasználják szenázs, széna készítésre, illetve legeltetésre. Vetni korán, nyár végén, ősz elején szokták. Éves termés mennyiségben a legjobb fajta. A szenázskészítés után lassan indul el, de utána nagy mennyiségű és leveles, jó minőségű termést ad.

 
Bahial vetőmag: Fetraploid hibrid, hatalmas levéltömeggel, kiváló levél és szár aránnyal. Fóliás szenázs készítésére kiválóan alkalmas. Leginkább alkalmas abrak kiváltására. Visszafogottabb növekedési erély, nagyon jó emészthetőség jellemzni, emellett sok cukrot tartalmaz.